Mercan Kemikler, İnci Gözler



Mercan Kemikler, İnci Gözler

Kitabın yazarı İkezawa Natsuki

Doğan Kitap'tan çıkan kitabın Fransızcadan çevirisi (ki doğrudan Japoncadan olsa daha güzel olacağı kanaatindeyim. Batı kültüründe olmayan kavramlar dolayısıyla Fransızcaya çeviride oluşan bilgi kaybı bir de Türkçeye çevirilince kitabı okumayı zorlaştırabiliyor.) Gönül Akgerman'a ait.

Yazar hakkında kısa bir biyografiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Kitabın kapağını açıp ilk bir kaç sayfayı okuma sebebim fizik mezunu olması ve memleketinden çok uzak olan bir ülkeye ve dile merak salmasıdır yani Yunancaya. Peki neden kitabı okumaya devam ettim? En iyi cevap için sözü yazara bırakayım,ilk hikaye Durağan Yaşam'ın girişinden bir parça:

 ... Onunla yüksek taburelerde, barın önünde oturuyorduk. İkimizin de önünde bir bardak viski ve bir bardak su. O, gözlerini kıpırdatmadan elinde tuttuğu bardağa bakıyordu. Suyun içindeki herhangi bir şeye değil, bardağın ötesine de değil. Sanki sadece suyun şeffaflığına bakıyor gibiydi.
 - Neye bakıyorsun? diye sordum.
 - Çerenkov etkisini görebilir miyim diye merak ediyorum.
 - Neyi?
 - Çerenkov etkisini. Evrenin derinliklerinden düşen zerrecikler sudaki atom çekirdeğiyle çarptığında, bazı durumlarda, bir ışık belirir. Bunu görebilir miyim diye merak ediyorum.
 - Bunun görülmesi mümkün olduğu için mi?
 - Sanıyorum, su miktarı yeterli değil. Bunun olasılığı, yuvarlak hesap, on bin senede bir olmalı. Ayrıca bu bar da fazla aydınlık. Bu ışık gelecek olsa bile, zaten onu göremezdik herhalde.
 - Onu mu bekliyorsun?
 - Her saniye, şu gördüğün bardağa yaklaşık bir milyar zerrecik düşüyor, ama atom çekirdekleri minicik olduğundan, neredeyse hiçbir zaman çarpışma olmuyor gibi.
Konuşmasına bakarak, ciddi mi olduğuna yoksa şaka mı yaptığına karar veremiyordum.
 - Bin ya da yüz bin ton suyla ve mutlak karanlıkta, zaman zaman bir pırıltının görülebilmesi gerekiyor, ama kuşkusuz burada mümkün değil.

... Hikaye güzel başlıyor, devamı da güzel olası bir senaryo.

Yazara bilim-kurgu için teşekkürler.
Eğer barda konuşan amcanın söyledikleri tam olarak doğru değil diyorsanız, amcanın asıl mesleği brokerlık.

Çerenkov etkisi hakkında doğru bilgi için BURASI başlangıç olsun.
Hikaye kapsamında bardağın içinden geçen ZERRECİKLER ve GÖZLENMESİ için linklere bakabilirsiniz. Kitabı BURADAN satın alabilirsiniz.
Yazarın yaptığı bir konuşma için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Yorumlar